info@kindereninlembang.nl

Stichtingsverslag Kinderen in Lembang 2010


Na het geslaagde feest begin oktober met een opbrengst van bijna €.7.000,= konden we aan de slag met ons in augustus opgestelde plan met als doel 2 scholen te helpen. Helaas hebben we niet kunnen bijdragen aan de lekkage van de SDN 10, gezien de te hoge kosten (bijna €10.000,=) en het feit dat dit in principe een probleem van de overheid is waar de school daar subsidie voor aan moet vragen.

SDN 10 en 12 basisscholen
Uiteraard was ook onze doelstelling om de KINDEREN van De SDN 12 en de SDN 10 (basisscholen met tesamen 657 kinderen) te helpen.
Dus moesten we onze mensen daar aan het werk zetten om het volgende aan te schaffen:

 • 6750 schriften (58 bladzijden)
 • 700 pennen zwart
 • 700 pennen rood
 • 1400 potloden
 • 700 gummetjes
 • 700 puntenslijpers
 • 12 white boards met stiften en veger(elk lokaal 1)
Ook was besloten om op elke school een muzieklokaal in te richten, ook hiervoor hebben we de nodige instrumenten aangeschaft:
 • 2 keyboards
 • 4 gitaren
 • 8 blokfluiten
 • 4 anklung instrumenten (lokaal instrument)
 • 4 trommels
 • 4 tamboerijnen
Natuurlijk is ook sport en spel belangrijk voor de kinderen en hebben we hieraan kunnen bijdragen:
 • 4 voetballen
 • 2 basketballen met baskets
 • 2 volleyballen met netten
 • 8 sets badminton rackets met shuttles
En dan komt de grote dag om alles (1 vrachtwagen en een busje) te kunnen gaan brengen, natuurlijk nemen we dan ook nog wat lekkers voor de kinderen mee en kochten we nagenoeg al het snoepgoed van de lokale supermarkt op.
Bij aankomst rennen er dan ruim 650 kinderen van opwinding alle kanten op en kunnen we beginnen met uitdelen per klaslokaal. Binnenkort zullen we de film hiervan op onze website plaatsen. Na afloop apart met de leraren en de inspecteur voor onderwijs gezeten welke ons ontzettend bedankte voor onze inzet en uiteraard alle sponsors en donateurs voor hun gestorte bijdragen. Zij sprak de hoop uit dat wij onze plannen door zetten naar de andere basisscholen in lembang daar dit niet alleen een stimulans is voor de leerlingen maar ook een aantal beperkingen voor de leraren wegneemt wat weer leidt tot extra stimulans om les te geven Tot slot de spandoeken met alle namen van de sponsors opgehangen en de beschikbaar gestelde laptop overhandigd aan de directrice van de SDN 10 (SDN 12 heeft afgelopen zomer al een laptop ontvangen) De totale kosten van dit alles zijn ruim €3.500,=.

Persoonlijke sponsoring
Zoals al jaren sponsoren wij ook 10 kinderen volledig met schoolgeld, spullen en alle aan school gerelateerde kosten. In Indonesië bestaat schoolgang uit SDN (basisschool t/m 10 jaar) SMP 11-14 jaar beiden grotendeels door overheid betaald. Hierna stopt de subsidie door de overheid en dienen de ouders zelf de school (ongeveer €300,= per jaar) en veelal dus ook de opleiding van de kinderen waardoor ze vanaf hun 14e jaar meestal werkloos zijn en blijven terwijl diegene die door kan leren op een SMK (soort VMBO) of SMA (soort HAVO) een veel grotere kans hebben op een baan als ze met hun 17e jaar klaar zijn.
Wij hebben gemeend een deel van het geld te moeten gebruiken om een aantal kinderen die wel graag door willen leren maar het niet kunnen betalen de kans te geven om de komende 3 jaar deze opleiding te volgen om de negatieve spiraal van het almaar niet verder komen van families te kunnen doorbreken. Deze kinderen (en ook hun ouders) zijn dolblij dat er iets positiefs voor hun toekomst gloort. Binnenkort zullen wij hun namen en foto’s op de website publiceren met een verhaal erbij over hun studie.
Daar zij op deze opleiding veel met computers werken hopen wij dat er nog donateurs zijn die een oude, nog werkende laptop hebben die zij gedurende hun studie kunnen gebruiken. Voor deze kinderen is het geld voor 3 jaar studie gereserveerd, zodat zij niet na 2 jaar moeten stoppen. Natuurlijk zullen wij het ophalen van geld doorzetten en hopen wij dat jullie als sponsor of donateur ook volgend jaar weer willen meehelpen aan dit prachtige project.

Pers
Daar e.e.a. ook in Lembang niet onopgemerkt is gebleven is er de afgelopen weken de nodige aandacht van de lokale pers geweest en is er een film gemaakt van ons bezoek aan de school voor lokale TV en zal er een stuk verschijnen in een opvoedblad voor ouders in heel Indonesië.
Ook heeft de krant BANDUNG advertiser (bereik 5 miljoen mensen) inmiddels een interview geplaatst met onze contact persoon in lembang, daar wij zelf helaas niet meer aanwezig waren.
Tot slot zijn wij afgelopen week benaderd door de Wereldomroep om een interview te geven, welke in de komende weken zal worden opgenomen en wereldwijd worden uitgezonden.

Uiteraard maakt dit ons zeer trots dat ons werk niet onopgemerkt blijft en hopen wij dat dit voor de huidige sponsors een reden is om door te gaan maar er ook toe zal leiden dat veel nieuwe sponsors zich aanmelden om ons te helpen ook de komende jaren onze doelen te kunnen verwezenlijken.